Kend din medstuderende

Fra elitedanser til advokatfuldmægtig

Luk øjnene. Tag en dyb indånding. Lad langsomt den verdenskendte rødhvide neonoplyste mølle tone frem i mørket bag dine øjenlåg. Bevæg dig igennem den massive glasdør og ned langs den røde løber. Sæt dig godt til rette. Hvis du lytter godt efter, kan du høre lyden af stilethæle, pailletter og perler vimse rundt bag det tunge kongeblå forhæng. Åben dine øjne. Godt gættet, du er på Moulin Rouge. Se forhænget glide fra hinanden og lad dig rive med i en verden af fjer, udklædning, præcision og glæde. En verden som mange af os beundrende har iagttaget i et par timer, men en verden som de færreste af os nogensinde virkelig kommer tæt på. Lige dér, på de velbetrådte skrå brædder foran dig, stedet hvor fantasi og virkelighed mødes, har en af dine medstuderende stået som artist.

 

Malou Horsted har levet et liv, som kun få kan nikke genkendende til. Hun har foruden Moulin Rouge, stået på nogle af verdens største scener som danser for kunstnere som Britney Spears og Celine Dion. I dag er hun mor til snart to børn, virksomhedsindehaver på tiende år og til sommer bliver hun jurist fra Københavns Universitet. Rollen som jurastuderende kan til tider være altopslugende. Bøger, forelæsninger, studiejob, jurabarer, eksaminer… Det er ikke underligt, at de som oftest betræder Studiestræde med juridisk litteratur i tasken og en computer under armen, sjældent forlader den boble, som de nu engang måtte befinde sig i. De fleste bekendtskaber består af andre jurastuderende, snakken cirkulerer oftest omkring nyeste undervisers CV og kompetencer, og langt de fleste af døgnets timer bliver brugt siddende – enten på arbejdspladsens bløde drejestol eller på læsesalens myrestole. Hvad vil det egentlig sige at springe den boble?

 

Malou har drevet egen virksomhed i over ti år. Der er tale om en elitetær danseskole, hvor kun de allerbedste børn og unge kan være med. Der er fire hold på danseskolen, og de bedste dansepiger – “Stjernedanserne” -optræder flere gange årligt i ind- og udland. Derudover er Walt Disney Company en af de faste kunder i porteføljen.

 

”Dansen har været en passion for mig siden jeg var helt lille, hvor jeg drømte om at blive både advokat og danser, så det klogeste var nok at blive danser først og så advokat. Jeg er gået efter mine mål, og jeg har levet dansedrømmen helt ud, både hvad angår mig selv som professionel, hvor jeg har opnået at danse for dem jeg gerne ville, og jeg har opbygget en virksomhed fra bunden af, som er blevet en stor succes og fået anderkendelse i både Danmark og i lande som Paris og USA. Jeg bliver bare ved indtil det lykkes, uanset hvor hårdt det kan være, og så fortsætter jeg, og finder også glæden ved at være i processen”.

 

Det er ikke noget nyt, at fritidsinteresser, hvad end en form de måtte tage, er sundt. Det kan hurtigt blive tvært, at have juraen som eneste beskæftigelse. Dét at påtage sig rollen som succesfuld virksomhedsindehaver er noget af en mundfuld, men Malou indrømmer, at det trods en række nedprioriteringer andetsteds, har været givende på mange måder i forhold til jurastudiet.

 

Jeg synes da alle skal gå til en sport, fordi det er sundt og socialt, og det uanset om det er på motions- eller eliteplan. At jeg tidligt valgte at danse i udlandet, har jeg ikke fortrudt, for her fandt jeg ud af, at jeg stortrives i et internationalt miljø, hvor sproget er engelsk, og man er sammen med forskellige nationaliteter. Selvom konkurrencen var høj og nåleøjet lille, så gjaldt det om at være blandt de bedste, og den konkurrenceform tiltaler mig. At man ikke skal give op, men blive ved, øve sig, reflektere og fortsætte. 

 

Jeg har selv valgt at læse jura, og jeg har selv valgt at drive en virksomhed på samme tid, og få familie. Sammen med min mand har vi talt om, hvilke værdier og prioriteter der er vigtige for os og vores familie, og så har jeg egentlig handlet ud fra disse, så vi har det godt sammen. Cafébesøg efter en lang dag på læsesalen med en medstuderende har jeg fravalgt, for der vil jeg hellere hjem og spise aftensmad med min mand og vores børn. Jeg tror, alle kan nikke genkendende til, at man ikke kan nå det hele, og det er vigtigt at prioritere, for at gøre det man skal godt nok”.

 

Hvor dansen i mange år var Malous største passion, bevæger hun sig nu langsomt mod en tilværelse som advokatfuldmægtig. Kontrasten mellem danse- og advokatverdenen synes total, men ifølge hende er der alligevel en række ligheder og en del erfaringer, som hun kan tage med sig i overgangen.

 

”Når der er tale om dans på et internationalt niveau kæmper alle om at være med, men der er ikke plads til alle – “den bedste mand vinder”, sådan er det. Jeg sorterede i, hvad jeg gik efter, og det har jeg opnået. Jeg har ikke skudt med spredehagl, men været bevidst om hvad jeg ville. I dansen skal din grundtræning og teknik være fuldstændig på plads, ellers er det svært at få en chance, ligesom det på jurastudiet er den juridiske metode og værkstøjskassen fra bacheloruddannelsen, som der bygges videre på, når man når kandidatuddannelsen.

Fra dansen kan jeg tage med, at jeg ikke knækker på en ordenligt skideballe, eller at blive råbt ad – jeg er temmelig robust, hvad det angår og slet ikke lavet af puddersukker. Min erfaring med at bo i udlandet og være virksomheds ejer- og leder har gjort, at jeg kan tale med mange forskellige mennesker og forstå deres situation. Jeg vil være god til at forstå klientens behov, lægge en strategi og skabe værdi for både klienten og den virksomhed jeg kommer til at arbejde for, samtidig med at jeg har en forretningsmæssig forståelse. Det som jeg er særligt god til, er at opbygge langvarig relation og tillid til kunder og forretningsforbindelser, hvilket jeg kan tage med mig, når jeg starter som advokatfuldmægtig”.

 

Malou3 

 

Undervejs i hendes overgang fra elitedanser til jurastuderende og snart advokatfuldmægtig, har Malou også fået en datter, og hun er i skrivende stund gravid med nummer to med termin i december.

 

”Jeg har altid gerne ville have børn, og jeg har altid gerne ville have dem, inden jeg startede som advokatfuldmægtig. Derfor er det bevidst at få børn og hus, imens jeg læste jura, og dermed få ro på den front. Havde jeg ikke funden manden i mit liv, som jeg ville stifte familie med, og havde vi ikke haft mulighed for at købe hus og skabe trygge rammer for vores børn, havde jeg helt klart ventet med at stifte familie, for det har også haft stor betydning for mig, om jeg nu var klar til at blive mor. Når jeg bliver cand.jur til sommer og starter som fuldmægtig, slipper jeg for barselsorlov og dét at gå fra arbejdsmarkedet i nogle år. Om du gør det, imens du er studerende, eller når du er startet på jobbet, tror jeg i sidste ende er lige meget, man skal gøre det som passer bedst til en som person og til familien”.

 

When push comes to shove, er det jeg mærker tydeligst hos Malou, en misundelsesværdi passion og et drive, som til tider kan være svært at grave frem i den tyngende mængde af fastlagte undervisnings- og arbejdstimer, rutineret noteskrivning og målrettet eksamenslæsning. Kontinuerligt og engageret at skulle beskæftige sig med andet end juraen kan virke uoverskueligt, og man tager sig derfor til takke med tre ugentlige ture i det lokale fitnesscenter og sporadiske middags- eller kaffedates med sine medstuderende. Men passionen er måske i virkeligheden det, vi skal finde frem, så alting ikke bliver så uoverskueligt. Passion og drive findes utvivlsomt hos størstedelen af os jurastuderende for så vidt angår slutresultatet, men måske vi glemmer at have den med os undervejs i forløbet.

 

Det kan lade sig gøre at lave flere ting på en gang, og det kan tilføje ens liv masser af værdi og glæde. Jeg tror altid, privatliv og arbejde vil flyde sammen for mit vedkommende, og jeg kommer aldrig til at have et arbejde, hvor man kun arbejder inden for et bestemt tidsrum. Jeg har været vant til at arbejde på alle tidspunkter af døgnet. Mit fokus flytter sig mere og mere fra dansen og hen på livet som advokatfuldmægtig, og jeg tror, at arbejdet inden for rekonstruktion og insolvens kan gå hen og blive en ligeså stor passion for mig, som dansen har været.

Hvis jeg ikke havde været rigtig dygtig til at danse og være leder, ville jeg muligvis hverken have danset eller bygget en virksomhed op og skabt relationer til danske og internationale kunder de sidste 10-15 år.Jeg kunne forestille mig, at jeg istedet kun havde helliget mig bøgerne, fitness-kortet og kaffeaftalerne, og levet det vilde og frie liv uden for mange forpligtelser og ansvar for andre end mig selv.

Jeg er sikker på, at alle har både store og små drømme, og da jeg var lille og så Disney Show, drømte jeg om at få et dansehold som dansede for Disney – også var der jo kun en mulighed: At finde ud af hvordan man kom til det, også gik jeg ellers i gang… Det har været vigtigt at finde ud af, hvad der egentlig interesserer mig indenfor jura, og det er noget, som jeg har ledt efter længe. Det bliver nødt til at være spændende og sjovt, ellers er det lige meget. Jeg synes alle skal gå efter deres drøm og finde deres passion for så bliver livet sjovt og festligt, og en træls periode kan vise sig at blive en lærerig og sjov proces”. 

 

Malou2

 

 

Del denne artikel