Juridisk Diskussionsklub inviterer til paneldebat om det omstridte folkedrabsbegreb samt dets betydning i den internationale strafferet. 

I lyset af bl.a. forårets protester og demonstrationer verden over og anklagen mod Israel ved Den Internationale Straffedomstol. Ifølge FN-rapport er der fundet “tydelige tegn” på, at Israel har brudt regler inden for FN’s konvention om folkedrab. Israel har afvist rapportens konklusioner. Senest har en række menneskerettighedsorganisationer i forening lagt sag an mod Rigspolitiet og Udenrigsministeriet for den danske stats våbentransport til Israel. Der er unægteligt tale om et betændt område, med en masse holdninger. Folkedrab er ikke desto mindre også en tør juridisk term. Der er i denne forbindelse en række spørgsmål som melder sig, herunder hvordan folkedrab adskiller sig fra krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden – Er det blot akademisk ordkløveri, eller har det reelle konsekvenser, hvad vi vælger at kalde bl.a. Israels krigsførelse i Gaza? 

Panelet kommer til at bestå af dr.jur. Frederik Harhoff, politisk rådgiver for Amnesty International Anette Stubkjær og professor i folkeret Marc Schack, som vil dele ud af deres viden og synspunkter. Frederik Harhoff har som tidligere dommer for FN’s krigsforbrydertribunal for Jugoslavien været i berøring med problemstillingerne i praksis. Anette Stubkjær repræsenterer en af de organisationer som har lagt sag an mod den danske stat. Sidst er Marc Schack en del af »InterMil«, der et samarbejde mellem Forsvarsakademiet og Københavns Universitets Center for Militære Studier. Få dage efter Hamas’ terrorangreb 7. oktober, udsendte forskningsgruppen en »opdatering om folkeretten og krigen i Israel/Palæstina«.

Debatten indbyder til en historisk og teoretisk gennemgang af folkedrabsbegrebet. For at belyse folkedrabsforbrydelsens meget specielle indhold, vil vi kigge nærmere på det vanskelige beviskrav, som indebærer, at gerningsmændene både skal have begået handlingerne nævnt i folkedrabskonventionen og have gjort det med det særlige forsæt at udrydde en befolkningsgruppe. Derudover vil vi drøfte, om menneskerettighedsorganisationer skal kunne prøve respekten for folkeretten ved danske domstole, samt hvorfor ICJ (Den Internationale Domstol) kan tage stilling til, om Israel som stat kan holdes ansvarlig for folkedrab, mens ICC (Den Internationale Straffedomstol) kun kan rejse tiltale mod enkeltpersoner.

Vi ser frem til en livlig og oplysende debat om disse højaktuelle og komplekse problemstillinger.

TID:

Mandag d. 7. oktober 2024 kl. 18:00

STED:

Forelæsningssal 4A.0.69

Søndre Campus, Karen Blixens Vej 8, 2300 København S

TILMELDING:

På JD’s app.

Afbud sker ligeledes på appen, mens andre henvendelser skal rettes til Nicolai@jdku.dk.

Mvh. Juridisk Diskussionsklub