I løbet af 1960’erne til 1970’erne fik unge piger helt ned til 12-årsalderen indsat spiraler uden deres samtykke, angiveligt med formålet om at regulere befolkningstilvæksten i Grønland. I 2022 satte regeringen en uvildig undersøgelse i gang, med forventningen om, at den vil være afsluttet næste år. 143 kvinder ønsker ikke at vente på resultatet, og har derfor nu stævnet den danske stat for krænkelse af deres menneskerettigheder.

I lyset af de senere års nybrud i anklager om statens brud på menneskerettighederne, herunder sagerne om Godhavnsdrengene, de Grønlandske eksperimentbørn, børnehjemsbørnene på Erritsøhus og den aktuelle stævning i spiralsagen, melder en række væsentlige spørgsmål sig om placering af ansvar, erstatning samt hvilken juridisk model, der på bedst vis kan rumme et sådant retsopgør.

Onsdag d. 27 marts kl. 18:00 inviterer Juridisk Diskussionsklub til oplæg og debat om såvel de verserende sager som den grundlæggende kobling mellem staternes menneskeretlige forpligtelser og civil retssagsførelse om forhold, der fandt sted for flere årtier siden. Alt sammen tager afsæt i den aktuelle spiralsag.

I debatten deltager lektor i forvaltningsret, dr.jur, Rasmus Grønved Nielsen, Juridisk Chef ved Institut for Menneskerettigheder Maria Akhtar og medlem af spiralsagens arbejdsgruppe, Arnaq Johansen, der sammen med gruppens øvrige kvinder for nylig har modtaget Rådet for Menneskerettigheders hæderspris for deres belysning af sagen. Arnaq Johansen fik som 12-årig opsat spiral uden samtykke, hvilket hun i dag mener er årsagen til sin barnløshed.

Kom og deltag i denne vigtige samtale om en af tidens mest omtalte retssager i Danmark.

TID:
d. 27. marts, 2024 kl. 18:00

STED:
Aud. 4A.0.69
Søndre Campus, Karen Blixens Vej 8, 2300 København S

TILMELDING:
Tilmelding sker via JD’s app eller her på vores hjemmeside.

Afbud sker ligeledes på hjemmesiden eller appen. Andre henvendelser skal henvendes til nicolai@jdku.dk.

Vi glæder os til at se jer!

Mvh. Juridisk Diskussionsklub