Kend din medstuderende

Interview med Alexander Bind

– medejer og stifter af Et Al Design

Af Michala Stampe

 


Alexander Bind. Navnet lyder måske bekendt – og det er der en god grund til. Ikke nok med at Alexander er et kendt ansigt i studiemiljøet på jura, så er Alexander også stifter og medejer af designvirksomheden Et Al Design, som producerer sko og tøj. Alexander startede Et Al Design sammen med makkeren Jannek tilbage i 2012, hvor han også startede med at læse jura. Alexander er med andre ord en af de jurastuderende, som ved siden af studierne har formået at være iværksætter. Jeg mødte ham til en kop kaffe for at lære Alexander bedre at kende og for at få et indblik i, hvordan man tager springet til at blive iværksætter samtidig med, at man er jurastuderende.

 

Det er svært ikke at blive en anelse ”starstruck”, når man møder Alexander. Alexander er 26 år, bor i København, er ved at tage sin kandidat på jura og driver designvirksomheden Et Al Design på fjerde år. Til trods for den succes som Et Al Design har fået, så lader det ikke til at have steget Alexander til hovedet. Alexander smiler mig i møde og snakker straks løs, som havde vi kendt hinanden altid. Den jyske dialekt er ikke til at tage fejl af, og Alexander er langt fra den Karl-Smart, som jeg havde forventet at møde.

 

Da vi får os sat ned, viser han mig med stor passion kollektionen for AW 2016, og jeg fornemmer hurtigt, at Alexander virkelig brænder for det, han laver. Det at være selvstændig og sin egen herre har for Alexander altid været en drøm. Det er måske også her, at drivkraften skal findes til at springe ud som iværksætter, mens man stadig er ung og studerende. Alexander forklarer mig, at han altid har vidst, at han ville være selvstændig og starte sit eget op. Han har været meget målrettet omkring det og vidst, at det var det, han ville leve af. Alexanders dedikation og mod kan man ikke andet end at være inspireret af og i en verden med paragraffer og regelrytteri, synes det næsten naturstridigt at tage springet og udleve drømmen om at blive iværksætter. Ikke desto mindre var det lige netop det, Alexander gjorde.

 

Ifølge Alexander er man nødt til ikke at overtænke det og så ellers bare springe ud i det; ”Der er mange risici og mange spørgsmål at stille sig selv, men det er man nødt til at tage på vejen og så gå med det. Alle kunne starte det, jeg har startet. Det er et spørgsmål om at tro på sit projekt.” [..] ”I forhold til det jeg laver, er det jo godt at tage de chancer og risici, jeg gør. Jeg har altid kørt med høj risiko og startet virksomhed, hvor det har været risikabelt, og hvor du risikerer at miste penge, modsat hvis du havde et 9-17 job og fik penge fast ind på kontoen hver måned.” [..] ”Det er vigtigt at have det sjovt, og det er bare sjovere at arbejde med noget, du selv har lavet, og som du selv har været med til at stifte.”

 

I dag er Et Al Design kendt for deres klassiske og tidløse designs og særligt for deres sko, som var dem, det hele startede med; ”Hele idéen med Et Al startede egentlig med, at vi så alle de forskellige typer af mennesker, der var på studiet, men at der manglede et produkt, som passede til alle. Vi så, at der var et hul dér i at skabe en sko, som kunne gå til det hele – til alle typer. Det er også deraf navnet Et Al kommer.Vi ville gerne skabe en sko, som alle kunne gå i.” Alexander og makkeren Janneck startede med at købe 1000 sko hjem og køre rundt i Alexanders mormors bil og forsøge at få butikkerne med på idéen. Alle butikkerne afviste dem, men én butik takkede ja, og det er i dag den butik, som har agenturet på Et Al – den spæde start for Et Al Design var så småt i gang. I takt med udviklingen har de senere hen udvidet kollektionen til også at omfatte tøj og tilbehør. Det er en virksomhed i stadig vækst, og de er nu fire ejere af virksomheden med fem ansatte og 14 sælgere fordelt rundt omkring i Europa. De håber også på, at Et Al Design kan vokse sig større, og at kendskabet til virksomheden udbredes både nationalt og internationalt.

  

Selvom Alexander altid har vidst, at han ville være iværksætter, har han dog også altid vidst, at det var en god idé at have en uddannelse. Da Alexander skulle vælge en videregående uddannelse, stod valget mellem økonomi og jura. Valget faldt på HA-almen, som han dog droppede, da det efter eget udsagn var for kedeligt. Da jeg joker og siger til Alexander, at nogen måske ville mene, at han var gået fra noget kedeligt til noget endnu mere kedeligt, griner Alexander; “Ja, det er måske rigtigt nok. Jeg vil også sige, at jeg er kommet igennem jurastudiet på grund af det sociale”. Og det sociale er noget, Alexander har sat en særlig stor ære i at pleje og værne om. At være iværksætter har ikke afholdt Alexander fra blandt andet at deltage i jurabar, være med til sociale arrangementer og være aktiv i fodboldklubben FC Culpa, og det er helt tydeligt, at pleje af venner og bekendte ligger højt på Alexanders liste over prioriteter. ”Jeg har altid prioriteret mine venner meget højt og gør det stadig, men der er da nogle ting, man er gået glip af og nogle fester, man ikke har været med til.” For de fleste er det svært nok at få tiden til at slå til, når man skal jonglere rundt mellem paragraffer, fredags-øl, job, kæreste, familie og alt det andet, som skal passes i studietiden. Selvom det overordnet set ikke lader til, at Alexander har haft de store udfordringer med at få tiden til at slå til, så lægger han ikke skjul på, at der selvfølgelig er tidspunkter, hvor man er nødt til at prioritere. Han fortæller mig, at han for eksempel ikke var med til sin søsters 30 års fødselsdag, da han var til modeuge i Holland.

 

Når jeg spørger til, hvad den største udfordring har været ved at være jurastuderende og iværksætter samtidig, svarer Alexander eftertænksomt, at det må være tiden, og særligt tiden til at nå at kunne fordybe sig og sætte sig ind i juraen. ”Jeg tror, at der er noget i juraen, som jeg sagtens kunne synes var virkelig spændende. Det er bare svært for mig at kunne nå at sætte mig virkelig godt ind i det. Hvis du ikke kan sætte dig ind i noget, så bliver det aldrig rigtig spændende. Generelt irriterer det da bare en, at man ikke er den bedste – og du bliver bare ikke den bedste, når du ikke har tid til det.”

 

Det skinner dog klart igennem, at det efter Alexanders mening primært har været positivt at være iværksætter samtidig med at være jurastuderende. Han fremhæver den fordel, det er at kunne disponere mere frit over sin tid, samt den økonomiske sikkerhed, der er i at få SU; ”Det kan være kapitalmæssigt svært at starte virksomhed, og så er det rart at have SU’en til at tikke ind hver måned, så man har en vis økonomisk sikkerhed. Derudover så har du meget frihed som studerende, og det er da klart nyttigt, når man skal starte noget op. Man har mere frihed til at vælge, hvordan man vil planlægge sin arbejdstid – eller det kunne man i hvert fald før i tiden”, smiler Alexander skævt. For det er klart, at som tingene udvikler sig i designvirksomheden Et Al Design, så kommer der mere tryk på. Når jeg hentyder til den succes, som Et Al har fået, er det tydeligt at se, at Alexander er både stolt over det, de har opnået samtidig med, at han er ydmyg og taknemmelig.

 

Da jeg spørger Alexander om pengeaspektet i det at være iværksætter, skinner en oprigtig passion igennem for det arbejde, han laver, og det har aldrig været en drivkraft for Alexander at tjene styrtende med penge. “Det er ikke et spørgsmål om penge. Det er ikke, jo flere penge du tjener, jo lykkeligere bliver du. Det er så fedt at få respekt omkring det, man laver og ens metier – det er det vigtigste for mig. Det er langt vigtigere end penge. Jeg tror på Et Al, og Et Al Design vil altid være mit barn.”

 

Alexander er muligvis nærmere undtagelsen end hovedreglen, når det kommer til at være iværksætter samtidig med at være studerende. Ikke desto mindre er han et levende eksempel på, at man kommer rigtig langt med hårdt arbejde, en ydmyg tilgang til arbejdet og de mennesker, man omgiver sig med, samt en stor passion for det, man laver. Der er ingen tvivl om, at det er passionen, der driver Alexander, og spørger jeg ham om, hvordan han når det hele, så kan Alexander ikke give mig et entydigt svar herpå; ”Jeg ved ikke, hvordan det lykkes, men jeg tror, at så længe man er glad for det, man laver, så finder man tid til det hele.”

etal 2

13282174_10154192506953537_1320299652_n


Del denne artikel