Onsdagsposten 120918

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten!

Den maniske introuge er for de nye studerendes vedkommende ved at falme i hukommelsen og blive erstattet af familie- og arveret, strafferet og retssystemet med den vage juridiske metode. Omvendt må det siges om Trumps hidtige præsidentskab, manien er næsten det eneste gennemgående træk i den amerikanske politik. Dette har ikke blot stået klart for republikanerne selv, men for hele verden. Omfanget har imidlertid ikke været tydeligt, og særligt Trumps rådgivere samt embedsværket omkring ham i Det Hvide Hus har stået for skyts og syntes helt indifferente i forhold til, særligt, den til tider anti-vestlige diskurs, der har styret udenrigspolitikken, som denne er blevet ført på Twitter… En kronik i The New York Times fra d. 5. september har imidlertid kastet lys på administrationen omkring Trump, hvilket har medført ramaskrig. En højtrangeret embedsmand afslører i kronikken, hvordan Trump bliver modarbejdet af sin egen administration i næsten alt, og der bliver føjet nye farver til det spektakulære billede af en præsident, der ikke evner hverken tålmodighed, forståelse eller interesse for afgørende politiske spørgsmål. Der er da også efterfølgende blevet indledt en heksejagt (af præsidenten selv naturligvis) på denne anonyme bidragsyder – gud bevare tavshedspligten!

Det er imidlertid ikke kun i USA at politik og jura mødes på spændende vis. I Danmark har Sherin Khankan-sagen nået nye højder, idet det den er overgået fra mudderkast på de sociale medier til Landsretten. Landsretten skal således afgøre, i hvad der må karakteriseres som en principiel sag, hvor langt politikeres ytringsfrihed kan strækkes i den offentlige debat.Denne sammenfletning af politik og jura må være dagens tema, for også på EU-plan er der interessant læsestof i denne boldgade – særligt for de 2.-års studerende, der er ved at grave sig igennem EU-retten og dens myriade af domme. EU overvejer nemlig at åbne en såkaldt artikel 7-sag mod Ungarn på grund af de gentagne brud med retsstats-principperne.

Herudover kan du læse nyt om rigmanden der ikke fik betalt niqab-bøderne, splittelse i den grønlandske regering, den første sag om de politisk betændte ‘utryghedsskabende lejr’ – hjemløse der sover på gaden – og om en betjent har skidt hvor han spiser og stjålet fra Politigården.

Endelig følger et service-announcement: ‘Den korte radioavis’ stopper på Radio24syv, men fortsætter nu på internetradioen, Den2radio.

God onsdag og god læselyst!









 


Del denne artikel