Onsdagsposten 211118

Godmorgen og velkommen til Onsdagsposten!

Og farvel til mådehold indenfor udvisningssager. Det har i den seneste onsdagspostuge været spændende at følge den forholdsvist nye praksis indenfor udvisningssager, der mandag og tirsdag har affødt to meget interessante domme. Den første vedrører en fratagelse af dansk statsborgerskab, og den anden vedrører en kendt bandeleder, Shuaib Khan. Det interessante er ikke så meget udvisningerne, som det er begrundelserne – i særdeleshed i den sidstnævne sag. Særligt fremstår sætningen “[Shuaib Khan har] gennem mange år demonstreret en manglende vilje til at integrere sig i det danske samfund” iøjnefaldende politiseret. Derudover er dissensen fra Lars Hjortnæs sin helt egen opmærksomhed værd. Dissensen er for det første meget udførlig og for det andet meget direkte – ligefrem med brug af ladede adjektiver som ‘modbydelig’.  Herudover går han usædvanligt kritisk til flertallets vurdering af den senest begåede kriminalitets grovhed, idet han fremfører, at der bør stilles høje krav hertil på grund af den “fare, der ellers ville kunne være for, at en afgørelse om udvisning kan fremstå som i realiteten en omgørelse af en retskraftig (og eventuelt upåanket) dom, som har afgjort, at den tidligere begåede kriminalitet ikke kunne begrunde ubetinget udvisning.” Lars Hjortnæs runder endelig af med at konkludere, med styrkemarkør, at det “[…] med sikkerhed vil være i strid med artikel 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at udvise [Shuaib Khan]”. Dommens præmisser og dissens kan altså hurtigt give et indtryk af en splittet Højesteret, måske endda en rygende uenig en af slagsen – men det finder vi nok først ud af, når voteringsprotokollen og interessen er blegnet.

I det politiske hjørne bemærkes det, at Løkke er blevet mere skinger i sin retorik, og at det nu er det ‘moralsk rigtige’ at sende velintegrerede flygtninge hjem – næppe det økonomisk rigtige… Herudover har David Trads endelig sneget sig ind i politik – hvor han formentlig hører til, som hånd i handske, at dømme ud fra de markante 180-graders holdningsskift han har udmærket sig ved.

Svindel og bedrag undslipper vi naturligvis heller ikke i denne uge. Nykredit har i kølvandet på cum ex-skandalen erkendt, at de var bevidste om formålet bag den omstridte, tvivlsomme udbyttefond og Howard Wilkinson, Danske Banks whistleblower, har været til høring i Folketinget. Derudover har den tidligere anklager, Trine Sorgenfri, netop modtaget fængselsstraf for at lyve i retten…

Der er desuden nye danske forhold, der trækker internationale overskrifter, og endnu en gang er de sørgelige. Som taget ud af en dårlig film om voldsramte gangstermiljøer, har krystere netop drabt Nedim Yasar. Det skete kort efter dennes boglancering, der omhandlede selvsamme flugt fra fortidens lange arm. Vi kondolerer og fordømmer.











 

Del denne artikel