Karrierekarrusellen: IUNO

Med advokatfuldmægtig Mads Christopher Whitta-Jacobsen

 

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Hos IUNO er vi opdelt i teams inden for 6 specialer: Corporate & Commercial, Teknologi og Data, HR-jura, Risk Management og Business Lititgation, Aviation, og Transport. I dag arbejder jeg som advokatfuldmægtig i Transport teamet. Før det, arbejdede jeg som student i Aviation-teamet.

De første forskelle, jeg kommer i tanke om, når jeg sammenligner Aviation og Transport, er kravenes størrelse og sagernes kompleksitet. I Aviation-teamet vil jeg typisk sidde med mange småsager, hvor kompensationen var op til 50.000 kr. De opgaver, jeg typisk sad med, var verserende sager fra byretter, som skulle behandles på skriftligt grundlag. Så mine arbejdsdage gik med at udarbejde processkrifter, svarskrifter og dupliker. I Transport-teamet har jeg derimod færre men større sager, hvor kravet typisk ligger over grænsen for småsagsproces.

En anden forskel på de to teams er, at sagerne hos Transport generelt er mere komplekse. Det betyder, at jeg tit arbejder på den samme sag flere dage i træk. Det er ret anderledes hos Aviation, hvor jeg i løbet af en arbejdsdag for eksempel vil sidde med mange sager på en dag.

Som advokatfuldmægtig får jeg mine opgaver direkte fra min ansvarlige partner, som jeg har et tæt samarbejde med. Hos Aviation fungerede det lidt anderledes, da vi har så mange sager kørende på én gang. Der havde jeg adgang til en stor database med igangværende sager. Så når jeg mødte ind, startede jeg bare med den første frie opgave. På den måde kom vi hurtigt og effektivt igennem de opgaver, der lå i databasen.

Hvis du gerne vil starte hos IUNO, skal du være klar på at sidde inden for ét speciale. Du vil stadig lære en del om fx. retssagsproces eller kontraktskrivning, som kan bruges inden for alle specialer. Men du vil få en helt særlig forståelse for det speciale, du ender med at arbejde inden for.

 

Hvordan bliver jeg som studerende en del af IUNOs struktur?

Hos IUNO sidder vi sidder på et åbent kontor, så der er aldrig langt til hjælpen. Selvfølgelig bliver man som både studerende og advokatfuldmægtig stadig nødt til at tage hensyn, til at nogle kollegaer har mere travlt end andre. Hvis jeg, som student, sad med spørgsmål til en svær sag, vil jeg først spørge en af de andre studenter. Hvis de ikke kunne svare, vil jeg spørge en af de advokatfuldmægtige, og til sidst vil jeg gå til en partner. Nu går jeg direkte til en partner med mine spørgsmål.

Man skulle ellers tro, at partnerne ikke vil have tid til at hjælpe en studerende eller en advokatfuldmægtig, for det er tydeligt at se, at de har utroligt travlt – men når det kommer til at hjælpe, så finder de altid tid til en.

Det påvirker i den grad også miljøet hos IUNO – både socialt og arbejdsmæssigt. Selvom vi sidder med mange sager og tit har travlt, så føler jeg mig ikke presset, men derimod ganske godt tilpas. De fleste har travlt med deres sager, men aldrig for travlt til at hjælpe. Det giver en god arbejdsmoral, og giver mig også endnu mere lyst til at give den en ordentlig skalle.

I den sociale omgang mærker man slet intet til hierarki. Vi sidder på tværs af specialer, alder og arbejdserfaring og spiser frokost. Alle snakker med alle. Ikke kun gør det, at man hurtigt føler sig godt tilpas, men det gør det også en del for både ens faglige og personlige udvikling.

 

Hvordan kan jeg som studerende udvikle mig hos jer?

Noget, jeg af og til stadig tænker over, er, hvor meget ansvar jeg egentligt har fået – og stadig får -hos IUNO. Der gik ganske kort tid, fra jeg blev ansat, til at jeg på egen hånd lavede og sendte processkrifter til retten.

I det år, jeg arbejdede som student hos IUNO, lærte jeg meget, om hvordan processer og retssager fungerer. Som sagt sidder man inden for ét speciale, og det gør, at man formår at få opbygget nogle rutiner inden for de opgaver og sager, man sidder med. Det gjorde, at jeg som advokatfuldmægtig var mere end godt rustet til at stå på egne ben.

Noget der slår mig, når jeg tænker på min faglige udvikling hos IUNO, er sammenkoblingen af teori og praksis. Der er stor forskel på at lære teorien ved forelæsningerne til rent faktisk at skulle bruge den i praksis – hos IUNO får man lov til at kombinere teori og praksis. Det styrker i høj grad ens faglige udvikling og giver dig den praksis, som jurastudiet ellers ikke har så meget af. Og idet jeg også fik lov til at sidde med retssager stort set på egen hånd, er jeg blevet i stand til at tage et stort ansvar alene her nu.

Noget andet, jeg efter studiet er taknemmelig for, er, at det selvstændige arbejde med de forskellige sager gav mig mulighed for at arbejde og forbedre min argumentationsteknik og selvstændighed. Så da jeg som advokatfuldmægtig fik smækket den første store sag foran mig, var jeg klar til at gå i krig med den – jeg havde jo været igennem processen før.

 

Hvordan er IUNOs sociale liv?

Det sociale liv hos IUNO er virkeligt godt. Først og fremmest har vi de årlige fester: sommerfesten, julefrokosten og den årlig advokatfuldmægtigmiddag. Derudover holder vi en del fredagsbarer i løbet af året. De kan både være planlagte, hvor vores kontorassistenter typisk har gjort et stort job ud af at finde på tema og pynte op, men de kan også opstå tilfældigt på en grå fredag eftermiddag.

Men det er nu ikke kun fester og fredagsbarer, der definerer IUNOs sociale liv. I løbet af året deltager vi også i arrangementer såsom DHL og Culpa Cup – jeg husker svagt, at vi fik en smule tæsk i sidste års Culpa Cup. Men vi havde en fest alligevel! Vi havde et fantastisk heppekor, en partner på banen, og så var vi ude at fejre vores holdånd bagefter.

Det siger egentligt meget om IUNOs sociale liv. Der er ikke en distance mellem de ansatte. Vi deltager alle på lige fod, hvilket er til stor hjælp rent fagligt, fordi man ikke er nervøs for at stille spørgsmål til f.eks. partnerne. Det bidrager generelt også til den gode stemning på kontoret. Jeg sætter personligt stor pris på, at vi i så høj grad kan have det hyggeligt, når vi er på arbejde. Det er en af de grunde, der gør, at jeg kan se mig selv arbejde hos IUNO i længere tid. Man glæder sig til at møde ind på arbejde og se sine kollegaer.

 

Hvordan bliver jeg ansat hos jer?

Første gang jeg stiftede bekendtskab med IUNO var i KUs jobbank, hvor der var slået en stilling op for studentermedhjælpere. Jobopslaget lagde vægt på IUNOs internationale fokus, og hvordan man skulle indstille sig på at arbejde hos et anderledes advokatselskab. Allerede der vidste jeg, at IUNO var noget for mig. Så jeg søgte jobbet. På daværende tidspunkt var jeg på 3. semester på kandidaten, men det er ret forskelligt, hvornår på studiet de andre studentermedhjælpere er blevet ansat. Vi har en del, som er startet allerede på 3. semester af bacheloren.

Kort tid efter blev jeg inviteret til en jobsamtale. Her blev jeg introduceret for IUNO og de arbejdsopgaver, jeg vil sidde med. Jobsamtalen gav mig kun mere lyst til at få jobbet – hvilket jeg var så heldig at gøre. Det er svært at sige, hvorfor det lige var mig, der fik jobbet.

En af de ting IUNO lægger vægt på er deres internationale fokus, så hvis man har været på udveksling eller har planer om dette, er det kun et plus.

Derudover tror jeg bare, det er vigtigt, at man som person passer ind. IUNO er et uformelt advokatselskab, så man skal være åben, udadvendt og klar til at tænke uden for boksen.

Til jer, der skal søge et studenterjob, vil jeg klart anbefale at tænke jer godt om, inden I søger. I det lange løb vil jeg mene, at man kommer længst med at have været ansat et sted, hvor man har haft det største ansvar og den bedste mulighed for faglig udvikling.

Del denne artikel