En helt usædvanlig, ekstraordinær og lærerig proces

Af Jasmin Hussein El-Khodr, 8. semester, vinder af ”Bedste procedør i JDs processpil 2021”

Det var en helt usædvanlig, ekstraordinær og lærerig proces. Det er ikke hver dag, at en storm af anerkendelse rammer en – og da slet ikke af tre meget velkendte højesteretsdommere. Den 18. november 2021 kulminerede JDs processpil i Højesteret, og 20 udvalgte deltagere endelig fik muligheden for at procedere dét, som vi havde brugt de sidste tre måneder på at forberede os til.

 

Casen vedrører en problemstilling indenfor obligationsretten. Man bliver splittet op i hold af X og får tildelt vejledere fra ledende advokatfirmaer. Mit teams vejledere kom fra Poul Schmith/Kammeradvokaten, og vores vejleding havde særligt fokus på de mere formelle aspekter af en retssag, herunder hvordan man udformer en stævning, svarskrift, og hvordan man via sit kropssprog og toneleje kan gøre et godt indtryk på dommerne. Det var især det sidste som ledte til, at jeg blev kåret som ”Årets bedste procedør i JD’s processpil”. En bestemt følelse af utopi ramte mig, da mit navn blev nævnt, og jeg følte mig ét skridt tættere på min drøm om at blive advokat i fremtiden.

 

Processpillet har givet mig et stærkt fagligt og (naturligvis) praktisk udbytte, som jeg indtil nu – mit fjerde år på jurastudiet – ikke har kunne få igennem undervisning og eksamener. Jeg har lært mere på de tre måneder, end hvad jeg igennem mit studie har gjort. Som studerende har vi altid fået at vide, at ”det bare er noget helt andet, når man prøver det i praksis”. Det er jeg fuldstændig enig i.  Til vores mundtlige eksamener får vi oftest kun mulighed for at fordybe os i ét enkelt fag, om end hvis ikke kun et specifikt emne, mens man i JDs processpil skal bevæge sig gennem en myriade at sammenflettede retsområder.

 

Jeg er efterfølgende blevet spurgt; ”Hvor mange timer afsatte I om ugen? Har man tid til studie ved siden af?”. Svaret er, at det handler om kvalitet fremfor kvantitet. Uanset at det er et længere forløb, er man ikke forpligtet til at afsætte et minimum antal timer af. Min gruppe og jeg brugte omkring 4-5 timer om ugen. Det er, hvad man selv gør det til.

 

Jeg vil opfordre enhver studerende til at prøve kræfter med JD’s procespil. Da processpillet forløber over en længere periode, får man mulighed for at fordybe sig meget i de forskellige juridiske problemstillinger. Det kan godt være grænseoverskridende og udfordrende, men én ting er sikkert: man fortryder det ikke.

Del denne artikel