Jesper Steinmetz – om magt

1: I dine øjne, hvad er så baggrund for, at medierne har fået kaldenavnet Den fjerde statsmagt?

 

 

Medierne har en væsentlig indflydelse i samfundet, og den er bestemt ikke blevet mindre i vore moderne tider, hvor politikere og andre beslutningstagere i stigende grad er styret af hvilken vej, vinden blæser i medierne. Pressen har i nogle tilfælde magten til at sætte en minister fra bestillingen eller bringe et firma i store problemer, hvis der er vedholdende negativt spotlight på dem, og især hvis medierne over en bred kam kaster sig over samme sag, firma, eller person.

 

2: Hvordan kommer det til udtryk, hvis et medie har en dagsorden bag en historie?

 

Jeg kan ikke genkende udtrykket ”at have en dagsorden”, for man laver som journalist ikke en historie for at få nakken ned på nogen. Man laver en historie (og her taler jeg af egen erfaring og kan naturligvis ikke erklære, at det gælder for hele journaliststanden), fordi man får øje på en skævhed i samfundet, et fænomen, et problem, som er væsentligt osv., og så laver man sine journalistiske reportager med alle tænkelige perspektiver ud fra det. Det er ikke journalistik, men hetz, hvis man på forhånd har besluttet, at ”vi med denne serie skal fyre den ansvarlige minister”.

 

3: I hvor høj grad oplever du personligt, at der ligger en skjult dagsorden bag et givent indslag /at et medie forsøger at varetage et bestemt interesse?

 

Det har jeg ikke været ude for, men det er klart, at alle, der optræder i medierne, har et motiv med det, eller en dagsorden, om du vil. Statsministeren giver jo ikke interview til mig, fordi jeg er en flink fyr, men fordi hun gerne vil i kontakt med den danske befolkning, og dér er jeg bindeleddet. Og her i USA, hvor jeg arbejder nu, er jeg ofte ude for, at politikere stiller op til interviews, gør det, fordi de håber, at danske virksomheder vil investere i deres hjemstat, eller fordi de snart kommer til Danmark på foredragsturné, og i den henseende kan det betale sig for dem at tale med dansk TV 2. Alle spørger sig selv: ”What’s in it for me?”, og der er det min opgave som journalist at give dem en god grund.

 

 

4: Hvordan bør medierne bruge sin status som Den fjerde magtinstans?

 

At vi er den fjerde statsmagt er ikke noget, som vi går og bryster os af dagligt. Men vi bør bruge den magt med omtanke. Jeg synes, det forpligter at have det meste af den danske befolkning som sine modtagere. Man skal som journalist være omhyggelig, lave grundig research, og altid sørge for at modparten kommer til orde, når der rejses en kritik. Jeg ved godt, det lyder rigtig helligt, og at der ikke altid bliver produceret grundig og saglig journalistik – men det bør i hvert fald være idealet!

Del denne artikel