New York is my Campus, Fordham is my School
”Welcome to the greatest city in the World, where nobody cares about you but everybody does”. Sådan lød de første ord fra vores Dean, da han bød os velkommen til New York City, hvor jeg er i færd med at læse en LL.M på Fordham University.
Tilbage i oktober 2013 besluttede jeg mig for at undersøge mulighederne for at tage til USA for at studere som et led af min danske kandidatuddannelse. Derudover besluttede jeg mig også for at prøve kræfter med en LL.M. i stedet for blot at læse et semester, som mange andre jurastuderende vælger at gøre.
LL.M. er en 1-årig masteruddannelse og titlen stammer fra det latinske ”legum magister”. En LL.M. læser man i udlandet, hvor man kan specialisere sig inden for særlige områder af juraen, og jeg har personligt valgt en linje i International Business and Trade Law.
En LL.M er på mange punkter meget forskellig fra almindelig udveksling, hvor man typisk læser et semester i udlandet. For det første svarer en LL.M. til en hel uddannelse og en universitetsgrad, og man har derfor flere fag i løbet af året end sædvanligt. Derudover er der flere universiteter, der kræver, at man skriver et speciale eller lignende i løbet af studietiden. Jeg skal f.eks. skrive en 30 siders afhandling i International Søret til november, selvom jeg først har graduation i maj. Man kan naturligvis få meritoverført nogle af sine fag til sin danske kandidatuddannelse, så man på den måde kan ”slå to fluer med et smæk” og samtidig komme tættere på titlen som cand.jur. derhjemme. Jeg har 5 fag pr. semester inden for mit speciale i International Business and Trade Law.
Hvorfor læse en LL.M?
Mange jurister får muligheden for, og vælger at læse en LL.M. i udlandet efter afsluttet uddannelse i Danmark, men man kan også vælge at gøre det som en del af sin danske kandidatuddannelse. Grundene hertil kan være mange og forskellige. Nogle af de tanker som jeg gjorde mig var blandt andet, at det for mit vedkommende på nuværende tidspunkt er et enestående tidspunkt at rejse på. Det er ikke sikkert, at jeg senere hen vil få mulighed for at tage af sted i et helt år pga. job, familie eller af andre hensyn.
Der er mange grunde til at læse en LL.M. Man har muligheden for at vælge fag, der ikke udbydes i København og specialisere sig i et helt særligt felt. I USA giver en LL.M. desuden adgang til at tage ”the bar-exam”, der åbner op for muligheden for at praktisere jura i den pågældende stat. Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, at vi befinder os i en branche, hvor ens CV ikke længere spiller en ubetydelig rolle, når man skal finde sig til rette på arbejdsmarkedet efter universitetet, og mange arbejdspladser derhjemme prioriterer at man har været udenlands for at udvikle sig fagligt.
Sidst men ikke mindst er det en super måde at lære en ny by at kende på og i det hele taget en kæmpe stor oplevelse. At det så endte med at blive på Manhattan, er nu heller ikke det værste – når det nu skal være.
Op til LL.M.’en – overvejelser og ansøgninger
For at læse en LL.M. skal man selv arrangere og finansiere studiet. Det vil sige at der ingen (!!!) hjælp er at hente hos Københavns Universitet, og ansøgningsprocessen har for mit vedkommende været lang.
Først og fremmest skal man overveje hvor i verden man vil hen. Det kan virke meget uoverskueligt, men der er ikke andet for, end at begynde fra en ende af med universiteternes hjemmesider. Der er mange ting, der skal gå op. Hvad er prisen for uddannelsen, hvilke adgangskrav stilles der, der skal indhentes anbefalinger og laves motiverede ansøgninger, og der skal tages sprogtests. Nogle universiteter kræver endda interviews over Skype.
Det er en længerevarende proces, og hvert universitet har sine egne krav. Det er også dyrt at læse en LL.M. i udlandet. Derfor skal der også sættes lang tid af til legatansøgninger og slåskampe med SU styrelsen.
New York City og afsluningslars
Det at bo og studere i New York er ikke overraskende meget anerledes end i København. Hvis man ser bort fra de store studiemæssige forskelle, vil mange opleve, at man nemt kan drukne i byen, og at man pludselig er meget langt væk fra sine sædvanlige og trygge omgivelser. Men så snart man lige ”tager to”, kan man godt begynde at grine lidt af, hvor vild en by New York er, og så ellers gå ud og tage sig en Dry Martini med udsigt over skyline. Det at tilbringe et helt år i en fremmed by, er en fuldstændig forrygende mulighed for at få en på opleveren og få et endnu bredere netværk på tværs af verdens landegrænser.
Jeg vil klart anbefale alle, der har blod på tanden, at læse en LL.M. – Især hvis man har mod på at prøve noget lidt vildere end 6 måneders surferudveksling i Australien. Desuden kan jeg kun anbefale at læse på Fordham University, der indtil videre har vist sig at være en fuldstændig fantastisk oplevelse og uddannelse.
Del denne artikel