Kultur for en jurastuderende – Opkvikkende kultur

 

Opkvikkende kultur

 

Det handler om til- eller fravalg af børn, mens vi drukner i klimaproblemer, efterladte teenagere, menneskerettigheder og Marianne Jelved der serverer kaffe.
 
Opkvikkende kulturanbefalinger til den (læse)trætte jurastuderende følger hermed.

 


 

Ilt i Husets Teater


”Der er syv milliarder mennesker. Der er for mange mennesker. Der er ikke nok af alting. Så egentlig ville det rigtige være… Det etiske rigtige ville være, ikke at biddrage til det…”

                                                                                                                              

På Halmtorvet i Husets Teater, kan man i øjeblikket opleve et meget omtalt skuespil. Værket hedder ”Ilt”, er skrevet af Duncan Macmillan, og har rejst verden rundt. Nu, for første gang nogensinde, har det premiere i Danmark.

 

Der er tale om en forestilling, hvor man bevæger sig ind i en stram scenografi uden rekvisitter, kostumer eller sceneskift. Et halvmørkt rum. En lang samtale. En vuggen frem og tilbage og en higen efter ilt.

 

Stykket handler om klima, børn og parforhold.

 

Spørgsmålet er imidlertid, om det i virkeligheden ikke også handler om langt mere. Flere anmeldere har peget på de endeløse samtaler, diskussionen og tvivlen, som noget, der kan og vil fortælle os meget andet. Fordi det i virkeligheden er et teaterstykke, der også ”bare” handler om at være menneske. I en tid hvor vi konstant må overvældes af mængden af valgmuligheder. I en tid hvor vi som individer nyder friheden, men mindst ligeså ofte kløjes i den, i form af både stress og depressioner.

 

Tag på en time og 45 minutters lærerig senmodernistisk helvedestur. Husets Teater har desværre ikke en egentlig studierabat, men hvis du er under 25 år, får du din billet lidt billigere. Når du er under 25 år, koster den bedste stol i salen således 120 kr., mens en mindre god plads kan erhverves til blot 60 kr.

 

Billetter og mere information om forestillingen kan findes her: http://www.husetsteater.dk/forestillinger/ilt/

 

Ilt kan opleves til og med den 10. oktober, 2014.

 

Billede 1

 


 

Elmgreen og Dragset på Statens Museum for Kunst

 

”Det handler om, hvordan vi som mennesker forsøger at være »the one and the many« – som det hedder flere steder i udstillingen – med tryk på det første, men hvor de ydre rammer og forventninger til det at være menneske ofte ender med at placere os som det sidste; én blandt mange ens.”

 

Sådan har Mette Sandbye udtrykt det i Weekendavisen, da hun anmeldte den retrospektive udstilling ”Biography” af Elmgreen og Dragset, som kan opleves netop nu på Statens Museum for Kunst. Elmgreen og Dragset har produceret værker siden 1990’erne og haft store udstillinger og vigtige udsmykningsopgaver i det meste af verden. I 2005 byggede de således en Prada butik i ørkenen i Texas, som en kommentar til luksusvareindustrien og på Venedig-bennialen i 2009, bestod deres værker af to umiddelbart attraktive liebhaverhjem, der dog husede en række gruefulde omstændigheder: En trappe var faldet sammen, gulvrammer i stuen indeholdt lapper med fortvivlede bønner håndskrevet af hjemløse, og en af husejerne lå druknet i sin egen pool i baghaven.

 

Hvis du ikke kan få nok af teater, kan du således med fordel tage på Statens Museum for Kunst, hvor flere af Elmgreen og Dragsets tidligere værker i øjeblikket findes genspejlet i nye konstellationer. Det er bogstavelig talt lidt som at bevæge sig rundt i en stor teaterkulisse.

 

Husk også at gå op i den øverste del af museet og se eller gense den hyperrealistiske hospitalsstueinstallation Please keep quiet!, som er en del af den faste samling på Statens Museum for Kunst, men som udgør et godt supplement til udstillingen.

 

Hvis du vil vide mere om kunstnerparret, kan en meget ukompliceret lowbudgetagtig udsendelse, sendt på DR2 i juli måned, yderligere anbefales. I virkeligheden siger den måske langt mere om Ingar og Michael, end flere andre langt mere velproducerede dokumentarer om kunstnerparret.

Under alle omstændigheder bliver det sikkert din første og eneste bilkøretur med de to kunstnere.

 

Se udsendelsen senest d. 12 oktober 2014 her: (http://www.dr.dk/tv/se/livet-ud-ad-landevejen/livet-ud-ad-landevejen-elmgreen-og-dragset) og smut på Statens Museum for Kunst senest d. 4. januar 2015. Hvis du er under 27 år, koster det kun 85 kr. at komme ind (normalpris 110 kr.).

 

  Billede 2


 

Unesco udstilling om menneskerettighederne 1949-1955

 

Den 10. december 1948 vedtog FN Verdenserklæringen om Menneskerettighederne. I dag er dette dokument verdenskendt og hyppigt refereret, men i 1948 var der endnu ingen der vidste, hvad idéerne i Verdenserklæringen konkret skulle betyde. Derfor organiserede UNESCO en international udstilling, som kunne udbrede og forklare erklæringens indhold visuelt til verdens befolkning. Nu, 65 år efter, kan du se denne visualisering af FN Verdenserklæringen i form af fotografier, diplomatiske korrespondancer, og pressemateriale. Udstillingen kan nemlig opleves i Den Sorte Diamant og entréen er gratis.

 

Husk desuden at du efter udstillingen med fordel kan snige dig op i medarbejderkantinen (adgang kun mellem kl. 10 – 11 og kl. 13 – 16.) Her er kaffen langt billigere end den du får i Café Øieblikket. Indgang til kantinen er placeret lige ved siden af indgangen til Restaurant Søren K.

 

Udstillingen om menneskerettighederne kan ses mandag til lørdag fra kl. 9 til 19.
Læs mere om udstillingen her: http://www.kb.dk/da/dia/udstillinger/et_nyt_verdensbillede.html

Billede 3


 

Kulturnat

 

På fredag er det kulturnat. Dagen enkelte elsker at hade (eksempelvis forfatteren af denne blog) og andre knuselsker, som en hyggelig årlig begivenhed og et overflødighedshorn af kulturelle tilbud.

 

At komme helt udenom kulturnatten er under alle omstændigheder svært og aftenen skal derfor også omtales her. Tre begivenheder på dagen har særligt fanget forfatterens opmærksomhed, men kun fantasien sætter grænser, i denne aftens myriade af kulturelle tilbud.

 

Skærmbillede 2014-10-07 kl. 19.34.23

 


 

Besøg DRs rekvisitlager

På fredag er det muligt at komme med i DR’s kælder hvor der som anført på hjemmesiden for dette års kulturnat ”bugner med mærkelige og morbide sager”.

 

http://www.kulturnatten.dk/da/Kulturnatten/Program/Detaljer?id=613af1a8-7030-4ea5-bef9-fb6c96c86eaa

 


 

Friskpresset saft af gode danske æbler

Pometet, en særligt stor samling af frugttræer og –buske, befinder sig normalt i Taastrup, som en del af Københavns Universitets Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

 

På fredag rykker Pometets medarbejdere imidlertid ind på Slotsholmsgade 12, hvor de presser saft af gode danske æbler fra samlingen og uddeler smagsprøver.

 

Læs evt. mere om Pometet der oprindeligt blev etableret af den nu afdøde professor i frugtavl Anton Pedersen i 1940’erne her: http://pometet.dk

 

http://www.kulturnatten.dk/da/Kulturnatten/Program/Detaljer?id=2b9c457c-8be3-4ca6-972d-2daa8e3491aa

 

 


 

Kulturkaffebar – Marianne Jelved serverer kaffe fra Kalles Kaffecykel

Sidst, men ikke mindst, må opmærksomheden henledes på den kaffecykel, der på fredag placeres i den gamle og hyggelige gård i Kulturministeriet. Fra kaffecyklen vil Marianne Jelved nemlig brygge kaffe og svare på spørgsmål fra de kaffedrikkende gæster.

 

http://www.kulturnatten.dk/da/Kulturnatten/Program/Detaljer?id=1e759b72-6fd6-4fea-8654-a464b575e3e1

 

Kulturpasset til Kulturnatten koster 90 kr., giver gratis adgang til al offentlig transport i Hovedstadsområdet og kan købes i din nærmeste 7-Eleven (samt på biblioteker og kulturinstitutioner i København og på Frederiksberg.)

 

Du kan se hele programmet for kulturnatten her: http://www.kulturnatten.dk/da/Kulturnatten

eller investere i det trykte program som koster 10 kr., og kan købes der hvor du køber dit Kulturpas.

Del denne artikel