Mit semester down under

Skrevet af Sebastian Damm Thoning

 

Mit 8. semester påstudiet tilbringer jeg i Melbourne påLa Trobe University, og jeg har i skrivende stund været her i godt og vel 3 måneder.

Jeg er taget af sted som free mover, hvilket vil sige, at jeg er taget af sted pået selvarrangeret ophold uden om KU’s bureaukrati, hvilket strømliner hele processen en hel del, og man får naturligvis stadig overført alle ECTS-points.

 

Ved min ankomst til Australien var jeg såheldig at lande midt i en temmelig voldsom hedebølge, der gjorde, at temperaturen låstabilt påomkring 40 grader. Det var lidt af et chok at komme fra sne pålandingsbanen i Kastrup til såhøje temperaturer, men med ren og skær viljestyrke klarede jeg alligevel lige at nyde vejret.

 

Orientation period

Studielivet begyndte  i et overkommeligt tempo med en introtur ned langs Great Ocean Road i en bus med en masse andre udvekslingsstuderende. Her er turen ikke arrangeret af universitetet selv med dertil hørende rusvejledere men derimod af et privat firma. Turen bød påsurfinglektioner, en hike igennem den lokale natur, et møde med både koalaer og kænguruer, og såblev der naturligvis drukket et par store øl og danset lidt moderne, som det sig hør og bør.

Efter hjemkomst skulle vi have den officielle introduktion fra universitets side, hvilket jeg forventede ville være en indførsel i eksamensregler, studiefaciliteter og lignende, men virkeligheden var noget anderledes. Introduktionen fokuserede på, hvordan man undgår at fåkulturchok og blive trist, hvis man f.eks. ikke kan fåden slags mad, man er vant til. Jeg lærte derudover, at man ikke skal blive ked af det, hvis man oplever venskabelige drillerier, da det bare er en del af vestlig humor. Efter introduktionen sad man lidt med en svag fornemmelse af, at det ikke umiddelbart var rettet mod europæere. Jeg er dog ved at blive trist over manglen pårugbrød og leverpostej. Carlsberg kan man godt få, såjeg holder hovedet oppe lidt endnu.

 

Første skoledag

Da morskaben var overstået, ventede den første dag med undervisning truende forude. Det viste sig dog, at underviserne hernede er noget mere barmhjertige, end hvad vi kender til derhjemme. De havde fuld forståelse for, hvor hårdt det er at starte efter ferien. Ganske vist havde de lokale ogsålige haft sommerferie, såmåske det var hårdere for dem.
Underviserne her er tydeligvis meget dygtige og usædvanligt pædagogiske. Australien er som fluepapir for højtuddannet immigration fra især Asien, og det betyder, at man bl.a. har mulighed for at fået unikt indblik i f.eks. den kinesiske juridiske disciplin, hvis man er interesseret i det. Jeg har bl.a. en kinesisk forelæser i International Trade Law, som ved alt, hvad der er at vide om Kinas rolle i WTO og regional handel, og han har skrevet stort set alle bøger, der er påområdet. Eneste ulempe ved ham er så, at man ikke forstår et ord af, hvad han siger grundet en nærmest karikeret  accent.

 

Pålangt de fleste punkter er undervisningen ellers, som vi kender den derhjemme. Man har nogle bøger, som man skal læse et antal sider i til hver undervisningstime, og såsidder man ellers pænt og lytter. Dog er alle mine forelæsere såmeget med påmoden, at hver forelæsning bliver optaget med både lyd og billede og lagt direkte op påskolens intranet. Dette kunne være en meget farlig fristelse, hvis man var typen, der kunne finde påat blive hjemme og se morgenforelæsningen i sit eget tempo efter de første par kopper kaffe!

Modsat hvad vi er vant til påvores egen jurauddannelse, er det ikke normen at tage en kandidatgrad hernede. Derfor er der påbiblioteket særlige “kandidatlæsesale”, som man kun kan komme ind i med adgangskort. De har glasvægge, er placeret midt i det hele og er spritnye, sådet er dejligt at kunne sidde derinde og kigge ud pårakkerpakket af bachelorstuderende, der sidder i en stor, varm, larmende læsesal.

 

Free time

Melbourne er en fantastisk og hyggelig by. Her er hyggelige sporvogne, smågemte gader og masser af forskellige kulturer. Det er hverken den by i Australien der har de bedste strande eller flest barer eller det bedste vejr, men jeg vil dog sige, at det efter min erfaring er den rareste by at opholde sig i over  sålang tid. Universiteterne er alle gode, og det var her i Melbourne, at jeg fandt det største udbud af internationale fag i forhold til andre australske byer.

 

Australiere er, som alle nok har hørt allerede, meget imødekommende og venlige over for stort set alle. Jeg er dog blevet bedt om at skride hjem til mit eget land af en fuld fyr påMcDonalds kl. 3 om natten, men jeg lader ham være undtagelsen, der bekræfter reglen.
Det er dejligt nemt at finde nogen at bo sammen med, både australiere og internationale. Huslejen i Melbourne er forholdsvis pebret men ikke noget, der ligger alt for langt over en typisk københavnerhusleje.

 

Såfremt man skulle tillade sig et afbræk midt i den travle studietid, såer Australien et vidunderligt rejseland. Man kan bruge månedsvis påat rejse rundt i landet. Ellers er der kun 6 timers flytur til Bali – har jeg hørt. Personligt er en rejse til læsesalen og ind i juraens eventyrverden dog rigeligt for mig, såjeg holder mig fra sådan noget pjat.

 

Alt i alt kan jeg kun anbefale enhver at tage et semester til Melbourne. Det er en af de fåbyer, hvor der vitterligt er noget for alle. Om man er clubberminister, hipsterkongen af Vesterbro, Mike Ross eller en hvilken som helt anden type, såskal man nok falde godt til her.

Påbegyndte lød forkert i den sammenhæng –det forudsætter jo, at studielivet begynder pånoget –forstår du, G?

 

 

Jeg ville nok skrive “en nærmest karikeret accent”eller noget lignende i stedet for, da jeg synes, at der ligger noget “bevidst”i at have en karikeret accent…

Kun for at undgåto i’er i træk

Del denne artikel