Onsdagspost – 04082021

God formiddag og velkommen til Onsdagsposten!

Imens vi pr. 1. august har valgt at lempe corona-restriktionerne yderligere i Danmark, da har New York som den første stat i USA valgt at indføre et decideret vaccinekrav. Således meddelte borgermester Bill de Blasio i går, at det snart er påkrævet at være vaccineret, hvis man vil på restaurant, i fitnesscenter eller i biografen i den amerikanske delstat, idet man frygter en tredje bølge af smitten som følge af den voldsomt smitsomme Delta-variant. Fra 2. august skal alle statsansatte desuden være vaccineret eller fremvise en negativ coronatest en-to gange om ugen – men frygt ej; Præsident Joe Biden udlover 100 dollars til alle amerikanere som lader sig vaccinere! TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz spår, at flere stater vil følge NYs eksempel, men han understreger samtidig, at det vil blive langt sværere at få de republikanske stater med på vognen. Det bliver interessant at se, om andre lande vil følge amerikanernes eksempel, da vaccinekravet må anses som et væsentligt indgreb i individets mulighed for at deltage i samfundet.

Apropos individet og grundlæggende rettigheder – man har i Danmark udvikling en ny teknologi, der kan opfange sexisme på online medier. De seneste 10 måneder har et hold af forskere på IT-Universitetet således undersøgt en stor mængde opslag med henblik på at kategorisere onlinemisogyni. Her fandt de, at ud af knap 28.000 danske kommentarer, kunne omkring 7.500 af disse karakteriseres som hadefulde, hvilket kan afskrække mange kvinder fra at deltage i online debatter. På baggrund heraf har forskerne udviklet en teknologi der kan genkende sexistiske kommentarer og opslag der hidtil har kunne gå under radaren. Teknologien vil ikke gå ind og blokere, slette eller ”redflagge” indhold, men blot underrette moderatorerne. Teknologien er den første af sin slags på dansk, og ifølge ITU den tredje af sin slags på et andet sprog end engelsk.

Hos Institut for Menneskerettigheder udtaler leder af Institut for Menneskerettigheders arbejde med kønsligestilling, Morten Emmerik Wøldike, at det er vigtigt at finde en balance mellem at moderere debatten for at inkludere alle i at kunne deltage i debatten og samtidig sikre ytringsfriheden, hvor der er plads til, at man kan have forskellige holdninger og være uenige om løsninger og retninger på eksempelvis ligestillingspolitiske spørgsmål.

Hvis du vil vide mere, kan du blive klogere på de seneste nyheder herunder!

Rigtig god onsdag!

 

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________________

Del denne artikel