DEBAT: KUA’s Campuskrise: Når Studieliv Bliver Til Kontorlandskab
Dette er et debatindlæg, der afspejler forfatterens holdning. Er du uenig? Skriv til redaktionen – måske er det din tur til at bidrage med et debatindlæg!
KUA’s Campuskrise
Når Studieliv Bliver Til Kontorlandskab
Den 24. oktober 2024 skete det. Københavns Universitet (KU) offentliggjorde langt om længe planen for, hvordan Søndre Campus’ knap 72.000 kvadratmeter skal fordeles. For at sikre mig, at I som læsere er med på, hvad denne plan går ud på, starter vi med en smule historie.
Baggrunden for omlægningen er ikke helt ny. For næsten to år siden offentliggjorde KU, at Det Samfundsvidenskabelige Fakultet (SAMF) skulle fraflytte de mere end 160 år gamle bygninger i det gamle Kommunehospital på Øster Farimagsgade til fordel for det nyere Søndre Campus (KUA), hvor HUM, TEO og JUR holder til i dag. Årsagen til udflytningen skal findes i, at udgifterne til husleje er løbet løbsk, siden prestigeprojekter som Mærsk-tårnet og Niels Bohr-bygningen endte henholdsvis 700 millioner og 3 milliarder kroner over budget. En sag, som jeg af pladshensyn ikke vil komme nærmere ind på, men som har medført, at KU nu fokuserer på ”Højere kvalitet i færre kvadratmeter”.
Siden da har udflytningsprojektet – under navnet “Fire fakulteter på Søndre Campus” – været omgivet af stor usikkerhed, og mange spørgsmål – især fra studenterforeningerne på KUA – har presset sig på. For hvad betyder det helt præcist for de omkring 18.000 studerende, der i dag har deres daglige gang på vores campus, når vi engang i fremtiden får selskab af godt og vel 7.000 studerende fra SAMF?
Jeg selv har deltaget i flere møder mellem dekanatet for Det Juridiske Fakultet og studenterorganisationerne på Jura. På hvert eneste af de tre møder, jeg har været med til siden efteråret 2023, har netop emnet “Fire fakulteter på Søndre Campus” været af stor interesse blandt studenterorganisationerne. For med 7.000 flere studerende på det samme areal har der ikke været nogen tvivl om, at studiemiljøet ville komme under stort pres. Dog har det været yderst begrænset med information, og dekanen har i langt de fleste tilfælde måttet meddele, at der endnu ikke var lagt en plan, der var klar til offentliggørelse.
For fire uger siden blev vi dog klogere. Sammen med tegnestuen Arkitema har KU offentliggjort et forslag til placering af faglige og administrative enheder på Søndre Campus for 2024. I det følgende vil jeg forsøge at grave ned i arealfordelingen. Derfor vil jeg understrege, hvor stor betydning arealfordelingen har for os studerende, og jeg håber derfor på at kunne fastholde jeres opmærksomhed.
Af planen fremgår det, at der er afsat 20.317 kvadratmeter til fælles studiemiljø på KUA. Det er altså areal, som skal deles mellem HUM, TEO, JUR og SAMF. Ud af de i alt 72.000 kvadratmeter kan dette tal synes højt, men her er det væsentligt at rette fokus mod, hvilke områder man har valgt at karakterisere som studiemiljø. For KUA 3’s vedkommende er områder som kantinen, Hava Java, områderne foran auditorierne og gangarealerne i stueetagen samt på 1. og 2. sal bl.a. blevet inddraget som fælles studiemiljø.
Med fare for at lyde snæversynet virker det højst besynderligt, hvordan man kan vurdere, at områder som disse er egnet til at huse studiemiljøet på Søndre Campus. Uanset hvordan man vender og drejer det, er det i hvert fald ikke lokaler eller arealer, der er forbeholdt studiemiljøet, da f.eks. kantinen – ikke overraskende – tjener andre formål fem dage om ugen. Af planen fremgår ligeledes, at der er afsat 301 kvadratmeter til studiemiljø specifikt til JUR. 301 kvadratmeter til 4.321 jurastuderende. Dette skal holdes op mod de 684 kvadratmeter studiemiljø til de 520 teologistuderende og de 1.295 kvadratmeter studiemiljø til de 6.625 studerende på SAMF.
Der er således afsat 0,07 kvadratmeter pr. jurastuderende, 1,3 kvadratmeter pr. teologistuderende og 0,2 kvadratmeter pr. SAMF-studerende. Denne fordeling fremstår fuldkommen vilkårlig og uden hensyntagen til antallet af studerende på de forskellige fakulteter. Af planen for arealfordelingen fremgår det ligeledes, at det, vi i dag kender som Parakaffen, vil blive omdannet til administrationslokaler for SAMF. Parakaffen er i øjeblikket det eneste område på KUA, der specifikt er indrettet med henblik på studiemiljøet for Jura, hvilket gør det særligt besynderligt at omdisponere netop disse lokaler til administrativt brug.
Det kommer næppe som en overraskelse, at Parakaffens lokaler er af stor betydning for os i BaumBar, men lokalerne bruges også af stort set alle andre foreninger på Jura. Derfor vil en nedlæggelse af disse lokaler også betyde et punktum for foreningen Parakaffen og BaumBar. Umiddelbart skulle man tro, at den plan, jeg netop har beskrevet, er blevet udarbejdet uden indflydelse for os studerende. Men også her bliver man overrasket. Fakultetet nedsatte i starten af 2023 en følgegruppe ift. projektet om placering af fire fakulteter med repræsentanter for både videnskabeligt personale (VIP), teknisk og administrativt personale (TAP) og de studerende (STUD).
De studerende blev repræsenteret af to medlemmer udpeget blandt medlemmerne af BA-studienævn, KA-studienævn og Akademisk Råd. De to medlemmer var begge fra Konservative Jurister. Ikke én gang er vi studenterorganisationer blevet orienteret om, at der er udvalgt to repræsentanter for de studerende, og ikke én gang har de to repræsentanter inddraget os studenterorganisationer i processen. Det mener jeg er yderst tankevækkende.
Så hvad kan vi egentlig gøre? Som studerende og studenterorganisationer er det vigtigt, at vi råber højt. Beslutninger som disse har langt større indflydelse på vores hverdag, end man umiddelbart skulle tro. Derfor kan jeg kun opfordre jer til at hjælpe med at sikre ordentlige forhold og gode vilkår for det studiemiljø, som vi alle nyder godt af.
Ved studiemiljøundersøgelsen i 2019 svarede hele 28 procent af de studerende, at de følte sig ensomme i deres hverdag på studiet. I undersøgelsen fra 2023 svarede 18 procent af de studerende, at de ofte følte sig ensomme. Udviklingen går den rigtige vej, men det burde stadig være KU’s – og i særdeleshed Det Juridiske Fakultets – primære mål at bringe ensomhedsprocenten tættere på nul. Hvis man fjerner plads specifikt dedikeret til studiemiljøet, er det vanskeligt at forestille sig, hvordan flere studerende skal føle sig som en del af fællesskabet.
Derfor bør du:
1. Skrive under på underskriftindsamlingen for bevarelsen af studiemiljøet på SAMF og
2. Overveje at stemme på en kandidat, som ønsker at inddrage de studerende, ved Univalg
2024. Valget løber fra den 24.-29. november 2024.
3. Krydse fingre for, at vi på Jura får lov til at beholde vores eneste område dedikeret til
studiemiljøet, nemlig Parakaffen.
August Gammelgaard Hjørnet
Forperson, BaumBar
Del denne artikel